此操作将在您下回登录时自动记录您的这次国家选择。如需重新切换,可通过切换国家完成。

[读书频道] 黄子华栋笃笑金句(粤语文章)中

马上注册,结交更多街友,享用更多功能,让你轻松玩转华人街。

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?快速注册

x
杀人放火金腰带今次唔得帮你挽鞋!

唔该你失恋就唔好唱情歌啦,失恋唱情歌即系漏煤气,你关窗姐
好多人结婚,最初就以为自己系婚姻慨用家。 后来先发觉自己系感情慨炒家,于是想离婚。 但系离婚又要搅几年,睇住周街都系新盘靓盘,自己个盘又放唔出,几难受!

我从小就知道,我系一个伟大慨演员。
人哋细个成班细路群埋,钟意玩扮结婚,扮爸爸妈妈。 我细个,就钟意扮奸夫淫妇。
但系唔知系咪我个样比较老实,我系从来都冇机会扮奸夫。 每次我都系扮淫妇......慨老公。
虽然系咁,虽然,我亦都系成班人之中最细嗰个。 但系我已经可以将一个妒忌慨男人心态表现得淋漓尽至。
当然,我啲朋友个个都赞我,话我天生出嚟,就系戴绿帽慨。
如果你话我听,因为我唔靓仔,所以唔可以做戏,你唔应该话我听! 因为唔关我事,我唔应该负呢个责任,你应该同我父母讲,系渠哋搅成我咁慨。 如果你要罚,应该罚渠哋。 以后,边个丑样,就罚渠爸爸妈妈唔准做戏! 或者剩系做茄呢啡!

我唔系一个唔负责任慨人,为我爸爸妈妈嗰短短一刹慨快感,我已经负责负咗廿几年。 你估做我好易做啊?
我细个读书唔好,或者唔合格,我冇要父母负责。 我自己签晒啲成绩表慨。
每当我爸爸妈妈有争执闹交慨时候,我有冇叫渠哋为咗我慨童年着想,忍下对方? 冇! 我叫渠哋出街闹!
我大个咗,唔知应该信边个宗教,唔知做人为乜,唔知人生事业慨方向都冇要求父母照顾我。
反而系我调番转头,提醒渠哋:你哋要搵钱啊,积谷防饥啊,唔系第日老来无依无靠啊!
乜嘢都系我!
一件污,二件秽,三件无所谓。

白雪公主,识得果个系王子,灰姑娘识得果个又系王子;
有个有特殊嗜好,中意锡青蛙噶女人锡左只青蛙一淡,
只青蛙变出嚟慨又系王子! 有冇人谂过根本个王子系同一个人呢?
根本呢个王子都不知几花心,周围沟女。 仲无良到扮青蛙去沟添!
所以话,其实呢个世界上没王子,只有扑街,最憎就系果D扮王子噶扑街! !
但后来随着世界噶发展,我觉得现代噶爱情故事当中,其实都系无公主噶. 因为等白马王子救噶果个系公主,拿把剑噶王子救果个又系公主,就连扮青蛙果个王子救噶都是公主. 其实果个公主都唔知比人救过几多次啦. 甘又有冇人谂过根本个公主其实都系同一个人呢? 呢个公主其实都不知几贪心想有好多王子救渠.
爱唔系PART-TIME,你唔可以话:『爱! 做完咪走啰! 』
恋爱系一盘生意,你要二十四小时谂住渠。
自己生意,冇所谓PART-TIME 正识。
人地放假或者过年过节,你更加要开OT添。
行花市啦行海旁啦睇戏食饭啦....
你有乜0野竞争对手呢?
我冇竞争对手?!
你估你系专利巴士公司呀?
港巴都执0左啦! 有冇考虑结婚?
咁就要向公众交代,咁就即系上市啦!
所以,『中学生应否谈恋爱』唔系问题、
问题系『人类应否有两份全职工作? 』
你再拍拖,需要知会你老板:
『老细,我出面搵0左份恋爱,我真系好需要呢份恋爱?,不过公司0野我会照做,我兼顾到。 』
然后你老板会话:
『咁你不如搵多份爱情,咪直情唔洗番呢分工啰』
依家D人沟女,对绦女最大0既要系乜呀?
唔系靓,最紧要,系够新鲜! 乜0野叫做够新鲜呀?

评分

大地之子 + 2 感谢分享^_^

半懂不懂的,o(︶︿︶)o 唉。。。

俺虽然神机妙算,可万万没算到会有粤语在这个板块里。

哎,公主和王子的故事果然是骗人的

大地的儿子 发表于 2011-4-20 11:24
半懂不懂的,o(︶︿︶)o 唉。。。

这样~我下次少发点啦~

人在海外 发表于 2011-4-20 12:38

呵呵`还有更多你没算到的.

人在海外 发表于 2011-4-20 12:38

还有更多你没想到的呢~

落叶飘零 发表于 2011-4-20 13:14
哎,公主和王子的故事果然是骗人的

感慨啦~?

6月 发表于 2011-4-20 13:45
这样~我下次少发点啦~

更欢迎你发别的题材,谢谢你的积极参与和理解。

6月 发表于 2011-4-20 13:46
还有更多你没想到的呢~

俺就是算你的事才不准,咋了?

人在海外 发表于 2011-4-20 13:51
俺就是算你的事才不准,咋了?

;P我是你的克星阿~

大地的儿子 发表于 2011-4-20 13:49
更欢迎你发别的题材,谢谢你的积极参与和理解。

呵呵`我怕偏了~

6月 发表于 2011-4-20 14:48
呵呵`我怕偏了~

不回答,我们这里很文明的,o(∩_∩)o 哈哈。
你辛苦发帖了,又何必指责你呢?

大地的儿子 发表于 2011-4-20 14:55
不回答,我们这里很文明的,o(∩_∩)o 哈哈。
你辛苦发帖了,又何必指责你呢?
...

谢谢版主了~:handshake

6月 发表于 2011-4-20 14:47
我是你的克星阿~

俺就不算你的事了。