此操作将在您下回登录时自动记录您的这次国家选择。如需重新切换,可通过切换国家完成。

[读书频道] 黄子华栋笃笑金句(粤语文章)上

马上注册,结交更多街友,享用更多功能,让你轻松玩转华人街。

您需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?快速注册

x

饮得high high地,不如返屋企
损人先利己,打赢靠暗器
若要人不知...唔好甘低B....
得闲奸一奸,大病都好翻
你唔丑,你点算丑啊,你系块面唔多实用咁解嘛,你慨鼻台太大,啲眼耳口鼻咪唔见使咯

处男系无资格自杀慨!
错就要认! 要对方认! ! !
损人不利己,不如跳井死~~~
有恩不报未算差.....有仇不报正人渣....
三十六着,恃强凌弱

江湖一滴血..
不对外人说..
如对外人说..
日夜流鼻血..

爱情有如流星雨,短暂而美丽,如果你没有时间谈情就请你跟我露营
只要有泳衣,死左都有得医
你好巴闭咩? 我够有3个C咯,CHEAP、CHEAPER、CHEAPERPER
你爱的,得唔到.你唔爱的,你甩唔到
卸咗妆后仲认得叫做化妆,认唔慨叫做乔装
化妆叫make up,女人唔单止俾个make up你睇,仲要俾埋个making of你睇
鞠躬尽瘁死而后已,If I try so hard, I will die after worst.
百佳呢个​​名改得好,甘大间铺头只系得100样野系佳.呢D咪叫做谦虚罗.
基本上男人系做到三个不,不主动,不抗拒,最重要我地系不负责慨.D老板成日话D员工做野都唔罗个心出来,激死人.
D员工就成日话老板都唔罗旧金出来,洗死人.

你返去同日本人讲~~钓鱼台我地中国的!
渠畀份人工你,一半系畀你做嘢慨,一半系畀你受气慨
D猪扒令到我哋D男人好唔安乐
但却令到你哋D女人好快乐buffet 不妨太过份.出猫不要太高分
我有一份工...叫做阴功
喺爱情之中,女人最伟大! 男人慨牺牲,就为咗追求美丽;而女人慨牺牲,就只系得到一个麻甩佬! 而最伟大慨系渠哋根本唔觉得系牺牲。

我第一次恋爱之前,我慨小龙女只需要一个条件,就系靓,我知我咁样谂好肤浅,但系嗰阵时我重细,唔知道原来身材都好重要架。

如果不合适的话.有劳版主转帖了..

评分

大地之子 + 2 辛苦费

支持!!顶!!

6月 发表于 2011-4-20 11:04
饮得high high地,不如返屋企
损人先利己,打赢靠暗器
若要人不知...唔好甘低B....

本人不反对,就不知道有多少人懂看粤文。

有机会的话,真想现场看一次黄子华的栋笃笑

落叶飘零 发表于 2011-4-20 11:43
有机会的话,真想现场看一次黄子华的栋笃笑

黄子华的栋笃笑是什么?

大地的儿子 发表于 2011-4-20 11:54
黄子华的栋笃笑是什么?

也类似于周立波的海派清口,只不过他的是粤语

落叶飘零 发表于 2011-4-20 11:57
也类似于周立波的海派清口,只不过他的是粤语

哦,可惜是粤语那就听不懂了,谢谢你。

求翻译..;P

大地的儿子 发表于 2011-4-20 12:01
哦,可惜是粤语那就听不懂了,谢谢你。

版主太客气了:lol

不知不觉 发表于 2011-4-20 12:03
求翻译..

已经是最好的翻译了~

粤语的,看看,好像挺有意思

乱太郎 发表于 2011-4-20 15:05
粤语的,看看,好像挺有意思

是挺有意思的...有上中下噢.